Sunday, December 7, 2014

Bram Stoker: Dracula

Abraham "Bram" Stoker (1847-1912) oli Irlantilainen kirjailija, jonka perintönä meille on jäänyt yksi kauhukirjallisuuden, ja muunkin kirjallisuuden/median, ikonisimpia hahmoja, Kreivi Dracula. Stoker syntyi Dublinissa 8.11.1847 suurperheeseen, ollen yksi seitsemästä lapsesta. Suoritettuaan matematiikan tutkinnon Dublinin yliopistossa työskenteli Stoker valtion virkamiehenä pallotellen samalla paikallisen lehden palkattomana kirjoittajana, kirjoittaen useita teatteriarvosteluita. Ystävystyttyään silloin kuuluisan näyttelijän Sir Henry Irvingin kanssa, päätti Stoker 1878 tarttua Irgvingin esittämään työtarjoukseen. Näin Stoker päätyi Irvingin omistaman Lyceum-teatterin johtajaksi ja henkilökohtaiseksi avustajaksi. Työhön kuului Irvingin mukana matkustaminen ympäri maailmaa teatterin kiertueilla, mikä yhdessä lisääntyneen kulttuurialtistumisen myötä inspiroi Stokeria kirjoittamaan kauhukirjallisuutta. Stoker julkaisi 1875 ensimmäisen kauhutarinansa The Primrose Path. Stoker jatkoi kauhutarinoiden kirjoittamista ja Lyceum-teatterin johtamista elämänsä loppupuolelle asti. 1879 julkaistu Dracula on Stokerin tunnetuin teos. Ilmestyessään teos sai kirjallisuuskriitikoilta kehuja, mutta teoksesta ei heti tullut myyntimenestystä. Vasta elokuvaversioiden myötä on kirja päässyt nauttimaan todenteolla massojen suosiosta.

Romaanissa seurataan erilaisten päiväkirjamerkintöjen, kirjeiden, sähkeiden ja sanomalehtileikkeiden myötä tarinaa, joka saa alkunsa, kun vasta valmistunut asianajaja Jonathan Harker matkustaa työnantajansa toimeksiannosta Transylvaniaan Karpaattien vuorilla sijaitsevan kreivi Draculan linnaan. Tapahtumia seurataan aina kulloisenkin päiväkirjan yms. kirjoittajan näkökulmasta, pääsääntöisesti Jonathanin ja Jonathanin morsiammen Minan, sekä tohtori Sewardin päiväkirjamerkintöjen myötä. Myös muutama muu kirjan hahmoista toimii välillä kertojana. Kirjassa keskitytään kuvailemaan hyvin vahvasti kirjoittajien havaintoja muista henkilöistä, heidän dialogejaan, sekä tuntemuksiaan. Myös ympäristöistä annetaan hyvin selkeät kuvaukset, minkä avulla lukija pystyy muodostamaan hyvän kuvan aina kulloisestakin tilanteesta.

Dracula on oikeutetusti oman genrensä klassikkoja. Aikanaan kriitikot nostivat sen jopa Edgar Allan Poen teoksien tasolle genrensä edustajana. Kirja pitää sisällään monia goottikauhun yleisiä piirteitä, tapahtumapaikkoina on mm. vanha ränsistyvä linna vuoristossa, sekä hautausmaa ja hautakammio. Myös teoksen hirviö, kreivi Dracula, on vampyyrinä genren peruskalustoa.

Teos on varsin pitkä luettava, oma versioni on noin 566 sivua ja siihen päälle vielä löytyy kääntäjän huomautuksia ja osion nimeltä pieni johdatus vampyyrien maailmaan. Kirjoitustyyli on mukaansa tempaavaa, mutta pidemmän päälle käy raskaaksi, mikäli yrittää yhdeltä istumalta koko teosta lukea. Näin ollen siihen sain helpostikkin uhrattua yhdeksän tuntia, kun yhdeltä istumalta sen luin. Suosittelen kirjaa kuitenkin kaikille genrestä kiinnostuneille, myös vasta genreen tutustuville.

Lähteet:
http://www.biography.com/people/bram-stoker-9495731#bram-stoker-books
http://stoker.thefreelibrary.com/
http://bramstoker.org/info.html

4 comments:

  1. Olen jo jonkin aikaa halunnut lukea tämän kirjan ja kaverinikin sitä kovasti suosittelisi. Minua vain vähän pelottaa tuo kirjoitustyyli. Ei ole hyviä kokemuksia päiväkirjoista saati sitten kirjeistä :D

    -Hanna-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa vain lukea, pääsääntöisesti se tuossa kirjassa meinaa vain aika selkeää jakoa tapahtumien ajankohdille, eli käytännössä voisi mieltää että se otsikoi lukujen sisällä olevia pienempiä lukuja. Eli lähinnä pilkkoo tarinan pieniin osiin, mikä helpottaa jos haluaa lukea usealta istumalta. Ei tartte miettiä niin hirveästi että mihinkä jäi sivulla :P

      Delete
  2. Sitten kun tähän päiväkirja- ja kirjemaailmaan on tottunut ja kahlannut Draculan ansiokkaasti loppuun asti, voikin tyydyttää jäljelle jäänyttä verenjanoa Elizabeth Kostovan Historiantutkijalla. Tarina on jonkinasteinen moderni jatko-osa Draculalle ja etenee periaatteessa kirjeitse. Ei välttämättä niin suoraa kauhugenreä, mutta ainakin tributoivaa draculafiktiota.

    -Juliaana

    ReplyDelete
  3. Sitten kun tähän päiväkirja- ja kirjemaailmaan on tottunut ja kahlannut Draculan ansiokkaasti loppuun asti, voikin tyydyttää jäljelle jäänyttä verenjanoa Elizabeth Kostovan Historiantutkijalla. Tarina on jonkinasteinen moderni jatko-osa Draculalle ja etenee periaatteessa kirjeitse. Ei välttämättä niin suoraa kauhugenreä, mutta ainakin tributoivaa draculafiktiota.

    -Juliaana

    ReplyDelete