Thursday, December 11, 2014

Richard Adams - Ruohometsän kansa

Takakansi:
Viikka ja Vatukka, Voikukka ja Mansikka, Pähkinä, Hopea ja muut kaniinit, Ruohometsän koko unohtumaton kansa kirjassa joka on valloittanut maailman. Ruohometsän kansa, Watership Down, on tarina kaikenikäisille, jännittävä, liikuttava, riemastuttava koko perheen lukuteos, jonka suosiosta kertovat myös monet suuret kansainväliset palkinnot.

Aloitin joskus kauan, kauan sitten tämän kirjan, mutta en tainut päästä ensimmäistä lukua pidemmälle. Nyt ehdin lukemaan ensimmäisen osan – Matka – kokonaan. Tämä postaus siis käsittelee vain tuota osaa.

Olen ihmeissäni miten tutulta kirjan tarina vaikuttaa. En oikein tiedä miksi. Olen saattanut nähdä kirjasta tehdyn elokuvan tai tv-sarjan, mutta en ole varma. Minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa kummastakaan, enkä voi olla varma jos sekoitankin jotkin muistoni Kaukametsän pakolaisiin. Tämäkin tv-sarja on mielestäni aika samanlainen kuin Ruohometsän kansa. Varmistuakseni muistoistani pitäisikin katsoa elokuva ja/tai sarja ja vielä kaupan päälle Kaukametsän pakolaisetkin. Jos tämä ei olekaan vain jonkin sortin pitkä deja vu, elokuva ja/tai sarja ovat nähtävästi olleet hyvin uskollisia ainakin kirjan ensimmäiselle osalle.

Aluksi ihmettelin miksi kirja on fantasiassa, mutta kyllähän tämä sinne kuuluu. En oikein osaa sijoittaa sitä mihinkään muuhunkaan. Kirjassa tutustutaan kaniinien maailmaan, tapoihin ja kieleenkin. Uskoisin, että biologisesti kirja saattaa olla oikein. En tosin tiedä kaniineista tarpeeksi varmistuakseni asiasta, mutta ainakin maailma vaikuttaa uskottavalta. Sinänsä kirjassa ei olla missään keksityssä maailmassa, vaan meille tuttua maailmaa vain katsotaan kaniinien silmin. Kaniinit ovatkin joissain asioissa hyvinkin ihmismäisiä, niillä on esim. hyvin tarkka hierarkia. Kaniinien elämä vaikuttaa julmalta. Tähän mennessä on ollut jo jonkin verran väkivaltaa ja tappamisen uhkailua. Uhkana ovat olleet enemmänkin kaniinit itse, mutta myös elilit eli kaniinien viholliset. Ensimmäisestä osasta löytyi myös raakaa verta tihkuvaa kuvausta ansaan jääneestä kaniinista.

Juuri tuo väkivaltaisuus ja ronski kieli pistää miettimään, kelle tämä kirja on kirjoitettu. Äkkiseltään voisi kuvitella tätä lastenromaaniksi ja mielestäni tätä voisi kyllä lapsille lukeakin, ei tosin ihan perheen pienimmille. Nuorille tämä saattaisi myös sopia, varsinkin eläimistä pitäville nuorille. Fantasiaa lukeville aikuisille tai eläinromaaneista pitäville tämä kirja on varmasti tuttu, mutta en tiedä löytääkö moni muu kirjaa käteensä. Tietysti klassikon maine auttaa, mutta en usko, että kirja olisi kovin luettu ellei se olisi juurikin klassikko.

Richard Adams on englantilainen kirjailija. Ruohometsän kansa (1972) on hänen tunnetuin teoksensa. Kirja sai alkunsa Adamsin kahdelle tyttärelle kerrotuista tarinoista. Tytöt vaativat tarinoiden kokoamista kirjaksi ja julkaisemista, ja siitä tulikin monille kielille käännetty klassikko. Wikipedian mukaan Ruohometsän kansa luetaan sekä lastenkirjallisuuteen että aikuisten fantasiakirjallisuuteen, ja mitä olen itse huomannut niin kirjastoissa kirjan saattaa löytää niin aikuisten-, lasten- kuin nuortenkin puolelta. Kirja on saanut myös jatkoa, Ruohometsän tarinoita (1996) ihailijoiden vaatimuksesta.

Pidin ensimmäisestä osasta valtavasti! Odotankin innolla seuraavien osien lukemista. Tämän kirjan aion nautiskella loppuun hitaasti ja hartaasti kuten olisin halunnut tehdä jo monelle muullekin kirjalle tässä kahden kuukauden aikana, mutta siihen ei ole ollut mahdollisuutta.


Lähteet:

No comments:

Post a Comment