Friday, December 12, 2014

Léo Malet - Nestor Burma ja rottaliiga

Alkuteos: Les rats de Mountsouris (1955)
Luettu teos: suomenkielinen, 1986, käännös: Marja Luoma

Ranskalainen rikoskirjailija Léo Malet loihti 1950-luvulla 15-osaisen kirjasarjan, jossa yksityisetsivä Nestor Burma selvittää rikoksia. Sarjan erityispiirteenä jokainen kirja keskittyy yhteen Pariisin kaupunginosaan. Rottaliigassa 14:s kaupunginosa tuntee omat osansa. Teoksessa mainitaan jonkin verran esimerkiksi kadunnimiä ja paikkoja, jotka korottanevat metakehyksen kattoa pariisilaisille, mutta Rue du Vanves ja Poterne des Peupliers eivät vie muilta lukijoilta mitään pois. Yhteys todelliseen ympäristöön on verrattain suunnilleen yhtä keskeistä kuin esimerkiksi Oslon sopukat Jo Nesbon kirjoissa.

Malét'n tyyli on kirjassa metaforista ja oivaltavaa. Vaikutusta lisäävät avaruudellinen kuvailu ja tilanteellisia mielikuviaan viljelevän minä-kertojan ajatukset. Teosta lukiessa alkoi pohtia pitäisikö verbaliikan vaiheittaisesta ilosoitosta kiittää enemmän kirjailijaa vai kääntäjää. Mitä todennäköisimmin molempia.

Nestor Burmassa on persoonallisuutta, tarinan ympäristössä hahmoineen on luonnetta ja tapahtumat kehräävät mysteerejä. Kyseessä on eittämättä dekkari. Sen maailmankuva ei ole kovaksikeitetty, muttei korostuneen siloiteltukaan.


Erityisesti kielikuvilla taiteilu ja luotu tunnelma vetosi jo ensi sivuilta, tuottaen irrationaalisen hetkellisen harmittelun hiveniä kirjan lyhyyden puolesta ja epämääräisiä, mutta määrätietoisia muistiinpanoja lukea muutkin sarjan teokset.

No comments:

Post a Comment