Sunday, May 31, 2015

Stanislaw Lem: Solaris

Stanislaw Lem: Solaris
Solaris, 1961
1999
249 s.
Suomentanut Matti Kannosto
Tammi

Puolalaisen Stanislaw Lemin Solaris on psykologinen scifi -romaani, joka saa lukijan venyttämään käsityksiä tietoisuuden luonteesta ja avaa huikeat näkymät mahdollisille tuntemattomille elämänmuodoille. Kirja sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen, jossa avaruusmatkailu on jo verrattain jouhevaa.


Kirjan päähenkilö, tutkija Kris Kelvin saapuu kaukaiselle Solaris-planeetalle, jossa on ilmennyt hankaluuksia. Planeetan yllä leijaileva tutkimusasema on ongelmissa. Tutkimusryhmän johtaja on tehnyt itsemurhan ja kaksi muuta aseman työntekijää ovat poteroituneet omiin huoneisiinsa. Salaperäinen tilanne alkaa vähitellen valjeta Kelvinille. Hän kohtaa saman, kuin muutkin aseman asukkaista tahoillaan: vieraan omasta tajunnastaan. Kelvinin luokse ilmestyy hänen rakastettunsa, itsemurhan tehnyt Harey.


Asetelman avulla teos käsittelee elämän ja ikuisuuden luonnetta. Solaris-planeetalla on yksi tietoinen organismi - planeetan valtameri, joka tarjoaa mahdollisuuden pohtia tieteen kaikkivoipaisuutta. Voidaanko kaikkea olemassaolevaa havainnoida ja tutkia, missä kulkee ymmärryksemme rajat? Laajoista tutkimuksista huolimatta, tutkijat eivät ole saanut selvyyttä planeetan plasmameren olemuksesta.

Kirjaa voi suositella esimerkiksi lukijalle, joka ei pidä itseään scifin ystävänä. Romaanin kautta avautunee käsitys genren monipuolisuudesta ja sen kaunokirjallisista ansioista. Lem kirjoittaa ehdottomasti hyvin. Jos omaa taipumusta eksistentialisille pohdiskeluille, teoksen voi huoletta lisätä pakko lukea-listalle. Ahdistavasta tunnelmastaan huolimatta - tai kenties siitä johtuen, Lemin tunnetuin tuotos oli mielestäni valloittava lukukokemus ja jäi mieleeni kummittelemaan pitkään senkin jälkeen, kun olin niteen jo käsistäni laskenut.

No comments:

Post a Comment