Wednesday, November 26, 2014

Linnunradan käsikirja liftareille

Linnunradan käsikirja liftareille
Douglas Adams
Kustantaja Werner Söderström
Julkaistu 1989
156 sivua
Suomennos Pekka Markkula

Linnunradan käsikirja on Douglas Adamsin esikoisromaani ja ensimmäinen osa viisiosaista trilogiaa. Kyseinen tarina on alun perin ollut BBC:n tuottama radiokuunnelma. Tai näin väittää osa lähteistä. Ja vuosiluvut joita on löytynyt. Toki monet väittävät, että dinosauruksia on ollut. Monille scifi ja komedian ystävälle tutusta kirjasta on tehty kohtalaisen budjetin Hollywoodpläjäys. Minä puolestani tutustun teokseen vasta nyt.

Tarina alkaa kun Arthut Dent heräilee aamulla ja pihalla odottaa puskutraktorikomppania valmiina purkamaan Arthurin talon uuden tien edestä. Hänen ystävänsä Ford Prefect saapuu paikalle ja vie Arthurin pubiin, jossa paljastaa tälle että on muukalainen toiselta planeetalta ja että Maa-planeetan tuhon aika on tullut. Siitä sitten alkaa suuri seikkailu ympäri hyperavaruutta.

Huumoripitoinen tarina parodioi avaruusoopperoita ja scifin peruselementtejä sujuvasti. Adams olisi voinut tuoda tarinansa moniulotteisuuden myös henkilöhahmoihin. Yksiulotteisuus loistaa läsnäolollaan. Edes päähenkilö ei kasva millään tavalla tarinan edetessä. Mutta toisaalta hahmojen yksiulotteisuus on ominaista scifikirjallisuudessa.

Itse käsikirjasta liftareille, siis siitä aparaatista, minulle tuli mieleen Wikipedia. Mieleenpainuvimpana esimerkkinä, Maan määritelmä: ”harmiton”. Teos on vaikuttanut populaarikulttuuriin. Vastauksesta kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta on tullut lähes suositumpi kuin perinteisestä en tiedä-vaihtoehdosta. Vaikka toki sitä siteerataan useimmiten väärään kysymykseen, such as mikä on elämän tarkoitus.

Tematiikaltaan teoksessa liikutaan ihmisyyden äärellä. Kuinka mikään ei riitä. Satiirinen ote toimii. Tämä on yksi niitä teoksia, joka eivät aukea kokonaan kun luet sitä, vaan sitten kun luettua sen alkaa miettimään, että mistä kaikesta siinä olikaan kyse, kasvaa lyhyestä ja juonellisesti ontosta tarinasta keskisuuri filosofinen kala kuivaan avaruuteen.


Lähteet:
Scifi-ryhmän diat
 http://www.douglasadams.eu/en_h2g2_original.php

- Eerik

2 comments:

 1. Tämä oli kirja jolla aloitin vihdoin kirjojen lukemisen oikein urakalla vuonna 2010 :D (tätä ennen olin lukenut hyvin hitaasti ja satunnaisesti). Se oli myös ensimmäinen kirja aakkostetussa kirjahyllyssäni jonka kirjat päätin lukea aloittaen ihan A:sta. Täytyy kyllä myöntää, että kirjasta en paljoa muista, mutta ehkä se ihan hyvä oli. Pitäisi ainakin lukea uudestaan :D Ehkä sitten kun pääsen kirjahyllyni kirjat kirjaimeen Ö (mahdoton tehtävä? Miksi niitä kirjoja pitää aina hankkia lisää vaikkei edellisiäkään ole vielä lukenut? :D) voin aloittaa alusta jolloin tämä saattaa taas olla ensimmäisenä odottamassa.

  -Hanna-

  ReplyDelete
 2. Eoin Colfer on tietyssä mielessä jonkinlainen Adamsin manttelinperijä, kun kirjoitti trilogiaan sen kuudennen osan, Vielä yksi juttu. (Kirja löytyy kirjakauppojen alelaareista edelleen.)
  Tämä ensimmäinen osa on vielä helppoa luettavaa, viimeisiä osia täytyy lukea joko ajan kanssa tai sitten mukana se ajatus, että teksti antaa lukijalle enemmän kuin lukeminen ottaa aikaa. Marvinin kohtalon ainakin luulisi kiinnostavan lukijoita.

  -Juliaana

  ReplyDelete