Sunday, November 9, 2014

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5

Kurt Vonnegut
Teurastamo 5
Kustantaja: Tammi
Julkaistu: 1970 (alkuteos 1969)
Sivuja: 189


Teurastamo 5 eli Lasten ristiretki on kirja Dresdenin pommituksesta toisessa maailmansodassa. Tarina kerrotaan epäkronologisessa järjestyksessä välillä myös selville sivuraiteille hyppien. Kirja käsittelee enimmäkseen päähenkilön, Billy Pilgrimin, elämää ja sotakokemuksia, mutta välillä kerrotaan tarkasti myös muista ihmisistä. Paikoin koko ihmiskuntaa käsitellään ulkopuolisen silmin tähdistä tulleiden muukalaisten välityksellä.

Kirjan loppu kerrotaan heti alussa, joten kovin kauaa ei tarvitse rikottua kronologiaa hakea. Jotkin kirjan luvut ovat melko pitkiä, mutta ne on lyhyempien lailla jaettu lyhyisiin osiin, joiden välillä aika tai paikka saattaa vaihtua. Kerrontatapa ja asettelu luo mielestäni mielenkiintoisen tunnelman. Elämän hetkellisyys tuntuu olevan vahvasti läsnä. Suurten asioiden pienuus ja pienten asioiden suuruus tulee ilmi, kun muissa yhteyksissä kenties eriarvoisina pidetyt tapahtumat esitetään peräjälkeen samalla tavalla.

Hyppivästä kronologiasta huolimatta kerrontatyyli onkin melko konstailematon. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat. Kuolema on kuolemaa, elämä elämää ja tähtien väliset ystävyyssuhteet ovat monimutkaisia.

Teurastamo 5 ei ole ”puhdasoppinen” sotakirja, sillä se on samalla myös tieteiskirja. Toisaalta se sisältää myös satiirisia piirteitä. Vaikka kirjassa tapahtuukin paljon kaikenlaista myös sotaan liittymätöntä, sodanvastaisuus on vahvasti läsnä. Toisaalta myös sotakuvauksessa korostuvat eri asiat kuin toisesta maailmansodasta puhuttaessa yleensä. Esimerkiksi brittiläisillä sotavangeilla on leirillään lokoisatkin oltavat ja he ovat etääntyneet sodan todellisuudesta siinä määrin, etteivät enää ymmärrä liittolaistensa tilannetta.

Kurt Vonnegut syntyi vuonna 1922 ja kuoli vuonna 2007. Hän joutui itsekin sotavangiksi Ardennien taistelussa ja oli todistamassa Dresdenin pommitusta (hän myös vilahtaa itse postmodernisti mukana kirjassa). Sodasta palattuaan hän opiskeli antropologiaa ja työskenteli sen jälkeen General Electricissä. Kirjallisen uransa hän aloitti kirjoittamalla tieteisromaaneja. Myöhemmin hän kirjoitti mustan huumorin täyteisiä ajankuvauksia, joiden ansiosta hän nousi kulttihahmoksi. Teurastamo 5 oli hänen läpimurtoromaaninsa.

Vaikka Teurastamo 5:n aiheena on ilmiselvästi sota, se ei kuitenkaan tuntunut minusta ollenkaan sotakirjalta. Olen tottunut mieltämään sotakirjan ennemminkin johonkin poteroonkaivautumiskuvaukseksi, jossa luodit viuhuvat ja vihollinen on lähellä. Tästä poiketen Pilgrim onkin alussa eksynyt joukoistaan ja vaeltelee sinne tänne. Todentuntu tulee toiminnan sijaan enimmäkseen pikku yksityiskohdista, kuten sotilaitten varusteiden huonosta kunnosta ja heidän vuorovaikutuksestaan.

-Kehlo

3 comments:

 1. Sotakirjallisuus johon on yhdistetty scifiä ja satiiria! Kuulostaa heti alkuun erikoiselta yhdistelmältä ja on varmasti yksi syistä miksi Teurastamo 5 on saanut paljon huomiota ja siitä on tehty useita painoksia. Eri genrejen sujuva yhdistäminen vaatii kirjailijalta taitoa, koska huomattavasti toisistaan eroavat elementit kirjassa, saattavat aiheuttaa sekavuuden tunteen lukijalle.

  ReplyDelete
 2. Tässä taas nähdään kuinka genret hämäävät enemmän kuin auttavat. Sotakirjassa ei välttämättä käsitellä sotaa, niin kuin se perinteisesti mielletään.Sodanvastaisuus tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus varsinkin jos kirjoittajalla on omia sotakokemuksia.
  Ainakin kuvailun perusteella vaikuttaa kiintoisalta kirjalta. Kronologian rikkkominen ei sinällään haittaa, päinvastoin lukija pysyy paremmin hereillä. Kuinka hyvin satiiri ja sotakirjallisuus toimivat yhdessä?

  ReplyDelete
 3. Kirjan sotakuvaukset ovat ainakin jossain määrin Vonnegutin itsensä kokemia, etenkin sotavankeuteen ja Dresdeniin liittyvät pätkät, ehkä hieman liioitellen kerrottuja tosin, joten niiltä osin kirjan voi myös sanoa olevan omaelämänkerta. Ja jos oikein pilkkua viilataan, voidaan tarinassa tapahtuvat aikamatkustukset väittää olevan fantasiaa, koska mitään mekaanista kojetta ei aikamatkusteluun käytetä. Ja joku oli luennoilla sitä mieltä, ettei yhteen teokseen mahdu kuin korkeintaan kahden eri genren piirteitä...tästä löytyy viiden eri genren elementtejä

  ReplyDelete