Sunday, March 29, 2015

Iida Rauma - Katoamisten kirja

Iida Rauman vuonna 2011 julkaistu Katoamisten kirja on tarina parikymppisen naisen elämästä ja ihmissuhteista. Päähenkilöllä on ongelmia melkein jokaisella elämän osa-alueella. Pitkä suhde tyttöystävään on muuttumassa riitaisaksi, ja parin seksielämä on lähes olematonta. Päähenkilön uni- ja mielenterveysongelmatkin hiertävät parin välejä. 

Myös rakkaan, nuorena insestin uhriksi joutuneen ja itsemurhan tehneen lapsuudenystävän muisto vainoaa päähenkilöä. Lisäksi hänen suhteensa selittämättä kadonneeseen isään ja lähinnä sisällissodan uhrien kohtaloiden tutkimisesta kiinnostuneeseen, masentuneeseen äitiin aiheuttavat päänsärkyä. 

Töissäkään ei mene hyvin; hoitolaitoksessa on ainainen kiire liian vähäisen henkilökunnan takia, ja vanhukset joutuvat makaamaan likaisissa vaipoissa. Rasistista kohtelua osakseen saava kollega herättää kuitenkin yllättäen päähenkilön huomion ja himot, ja kaksikon tutustuessa toisiinsa paremmin päähenkilö joutuu pohtimaan paitsi ihmissuhteitaan, myös työpaikkaansa uudessa valossa. 


Rauman esikoisromaani on todentuntuinen kertomus nuoren naisen kokemista menetyksistä, mielenterveysongelmista, rakkaudesta ja himosta. Teos käsittelee monimutkaisia ihmissuhteita, mielenterveysongelmia, maahanmuuttajiin kohdistuvaa rasismia sekä vanhainkotien oloja nuoren naisen näkökulmasta koskettavalla, elämänmakuisella otteella. Henkilöhahmot ovat todentuntuisia ja persoonallisia kaikessa epätäydellisyydessään. Kerronta on herkullisen kuvailevaa ja sujuvaa.

No comments:

Post a Comment