Sunday, March 29, 2015

Henning Mankell - Ennen routaa

Vuonna 2002 julkaistu "Ennen routaa" on Henning Mankellin Kurt Wallander -sarjaan kuuluva rikosromaani. Tässä kyseisessä teoksessa kuitenkin päähenkilönä toimii poikkeuksellisesti etsivä Kurt Wallanderin tytär, poliisiksi valmistunut noin kolmekymppinen Linda. 

Tukholmassa asunut Linda on palannut Ystadiin, vanhaan kotikaupunkiinsa ja saa ennen pitkää aloittaa työt poliisikokelaana paikallisella poliisilaitoksella. Kun esille nousee metsän siimeksestä löydetyn vanhan naisen raaka surma, Linda pääsee toden teolla tutustumaan poliisien tutkimustyöhön. Samoihin aikoihin Lindan pitkäaikainen ystävä Anna katoaa jälkiä jättämättä. Linda alkaa havaita tapahtumien välillä olevia selviä yhteyksiä. Miten Annan katoaminen liittyy murhatapaukseen? 


Romaanin keskeisiä teemoja ovat esimerkiksi uskonlahkot ja joidenkin niiden jäsenten uskonnon nimissä tekemät teot. Keskeisiksi aiheiksi luokittelisin myös hahmojen väliset isä-tytär-suhteet ja muut perhesuhteet sekä poliisin työ vastaan yksityiselämä. Poliiseilla on useissa rikoskirjallisuussarjoissa vaikeuksia tasapainoilla työn ja yksityiselämän välillä, ja niin on myös useimmissa Wallander-sarjan kirjoissakin. 
Mankellin kieli sopii dekkariin kuin nakutettu. Tapahtumien kuvailu on sujuvaa ja sopivan värikästä. Romaanin henkilöt ovat inhimillisiä kaikkine heikkouksineenkin.

No comments:

Post a Comment