Friday, April 4, 2014

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen

Sinuhe egyptiläinen ilmestyi vuonna 1945 ja siitä tuli nopeasti kansainvälinen menestys. Se on käännetty 40 kielelle. Romaani on historiallinen 800-sivua laaja romaani, jonka lukeminen vei monta päivää. Teos on kuitenkin jännittävä ja mukaansatempaiseva että sitä mielellään luki.

Päähenkilö on Sinuhe, joka on orpolapsi ja opiskelee lääkäriksi. Kohtalo on kuitenkin varannut Sinuhen osaksi maailman matkamisen ja näin sain seurata Sinuhen elämää siitä asti, että hän tuli vastasyntyneenä kaislaveneessä alas Niiliä aina katkeraan loppuun asti, jolloin iäkäs Sinuhe käy läpi lyhyitä onnen hetkiä ja monia pettymyksiä. Romaanin tapahtumat sijoittuvat muinaiseen Egyptiin, faaraon Ekhnatonin valtakauden aikoihin. Sinuhe matkustaa Syyriassa, Babylonissa ja heettien keskuudessa.

Minua kiehtoo se, että tarina on moniuloitteinen ja täysin ajaton. Luen sitä mielelläni melkein 60 vuotta myöhemmin ja yhtäläisyyksiä löytyy tämän päivän yhteiskuntaan, vaikka tarinan kertomusaika on 1390-1335 e kr. Waltari on tavoittanut tuo aikakauden värin ja rikkauden ja tehnyt sen yhtä todelliseksi kuin tämän hetken maailman. Kirjassa pohditaan yhteiskuntajärjestelmiä, kuninkaan ja orjan eroa ja yhtäläisyyttä sekä faaraon jumalallisuutta. Mietitään ihmisen julmuutta, sitä miten valta panee ihmisen pään pyörälle, hyvänä luonteenpiirteinä pidetään nöyryyttä ja kiitollisuutta. Kyseenalaistetaan yhteiskunnan vääryyksiä ja nostetaan esille ajatus demokratiasta hyvänä piirteenä, mutta siihen tulee kuulua hyvä järjestys.

Monissa paikoissa liikkuva Sinuhe kokeilee monia ammatteja, halveksitusta ruumiinpesijästä arvostettuun lääkäriin. Romaani kuvaa eri kansankerrosten ja ammattien edustajien elämää ja tapoja faaraoiden aikana. Teos on historiallisten yksityiskohtien suhteen erittäin tarkka. Oli kiinnostavaa lukea Sinuhen matkoista ja kuvitella minkälaista on voinut olla eri maissa ja miten he liittyivät toisiinsa. Kirja toimi historiallisena matkakertomuksena hyvin, vaikka luin että kaikkea ei tule uskoa, koska osa on fiktiivistä tai poimittu jostain toisesta ajankohdasta. Esimerkiksi ei lapsia lähetetty kaislaveneessä jokea alas kuten kirjassa todettiin. Kiinnostavaa on, että on nähty kirjassa kuvatuissa heettiläisissä ja erityisesti heidän keskuudessaan vallitsevassa kurissa ja järjestyksessä sekä velttojen kansojen halveksimisessa ja alistamisessa yhtäläisyyksiä natsi-Saksaan.

Suosittelen ehdottomasti teoksen lukemista. Se vaatii hiukan kärsivällisyyttä, mutta olen iloinen, että valitsin juuri tämän kirjan. Siinä on paljon elämän viisautta, se on rikkaasti väritetty ja tiivisti kudottu ja Waltarilla on mahtava kertomataito. Sinuhe egyptiläinen on aivan loistava historiallinen romaani.

No comments:

Post a Comment