Wednesday, March 12, 2014

Män som hatar kvinnor

Män som  hatar  kvinnor” av Stieg Larsson

"Män som hatar kvinnor" är första delen i Millennium-trilogin - Stieg Larssons mäktiga historia om tidningen Milllenium, Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander. Stieg Larsson (1954--2004) var journalist. Han arbetade som chefredaktör på tidningen Expo från 1999, och var en av de främsta experterna i världen på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser. Hans bakgrund som journalist och expert på antidemokratiska rörelser ger Millennium-trilogin definitivt karaktär.

Mikael Blomkvist är ekonomireporter på tidskriften Millennium. I det privata är han frånskild, något ensam i livet men med en god relation till dottern. Mikael är lite av en kvinnokarl, men lyckas aldrig riktigt pricka rätt vid förhållanden och vill det kanske inte heller. Typiska huvudpersoner i svenska deckare är frånskilda, medelålders, halvt miserabla polismän som älskar att gräva ner sig i sitt arbete. Likheter finns men en bra point är att det den här gången handlar om en helt vanlig svensk journalist som löser mysteriet. Blomkvist är en respekterad och skärpt journalist som kastar in sig modigt i svåra fall, skyr inga medel för att driva sin sak igenom. När boken startar har han nyss trampat i ett klaver av ganska gigantiska proportioner, och blivit fälld för förtal efter att ha skrivit en artikel som uppenbarligen visat sig vara grundad på falska källor.

I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Men det riktiga skälet till att Henrik Vanger har anställt Mikael är en sextonårig flicka – syskonbarnet Harriet Vagner-som försvann 40 år tidigare. Att lösa Harrietgåtan har blivit en besatthet Henrik Vagner. Mikael blir anställd för att göra ett sista försök till att reda ut vad som egentligen hände den där dagen då Harriet plötsligt förvsann spårlöst. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, som är berättelsens andra huvudperson. Lisbeth är en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker, och med unika och genialiska egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher. Hon skyr inte heller några medel för att komma närmare lösningen på problemet. Med hjälp av henne börjar han komma närmare ett svar – och den farliga sanningen.

Boken är lite trög i början, men efter 100 sidor tar berättelsen fart, det behövs lite tid för att komma in i sammanhanget och foga ihop olika fragment. Berättelsen är ett spännande pussel där bit efter bit faller på plats och jag sträckläste boken då jag väl fått en början. Män som hatar kvinnor är en feministisk deckare med samhällskritiska ingredienser, men samtidigt kändes det som den ändå var skriven för män, vilket lämnade lite besk eftersmak. Jag kan inte sätta fingret på vad det var, men känslan var stark, kanske fanns där ett stänk av machovism, även om den handlar om att skipa rättvisa, motarbeta förtyck av kvinnor , ifrågasätta makt, men den är skriven i ett underhållande syfte. Larsson skriver dock på ett fängslande sätt och Män som hatar Kvinnor är definitiv en spännande, men också rå läsupplevelse. Den triggar upp läslusten, man vill läsa vidare för att lösa mysteriet och på vägen dit hamnar man ut för många vändningar.

Carina Hautanen

No comments:

Post a Comment